VIA CRUCIS


AQUARIUS brengt tijdens de passietijd de Via Crucis van Franz Liszt. Ongewoon voor Liszt is de indrukwekkende soberheid van dit werk. Het combineert unisono-zang (Staties I en XIV) met Lutheraanse hymnen (Staties IV en XII) en op Bach geïnspireerde koralen (Statie VI), terwijl een deel van de staties bestaat uit solopartijen voor orgel, dan wel piano. Wij kozen voor de versie met piano, met Peter Schmidt aan de piano.

De Via Crucis werd door Franz Liszt gecomponeerd in 1878 en ’79. De componist was toen 68. Voor wie de veel gehoorde werken van Liszt kent, is het een uiterst ongewoon werkstuk.

Franz Liszt had zich in zijn jeugd sterk aangetrokken gevoeld tot het priesterschap. Zijn vader had zich daartegen verzet en Liszt had daarop een totaal andere levenswijze gevolgd, in de schijnwerpers van het succes en van de vele romantische liefdesavonturen. Toch had de idee van het priesterschap hem nooit helemaal losgelaten. Na zijn verwijdering van zijn jarenlange minnares gravin marie d’Agoult, die hem drie kinderen had geschonken, had Liszt een soort nieuwe vaste relatie gevonden bij Caroline von Sayn-Wittgenstein.
De Via Crucis is een late vrucht van Listz’s liturgische belangstelling. De technische eisen zijn erg eenvoudig gehouden, zowel voor de zangers als voor de begeleiding. Het is daarom een werk geworden van indrukwekkende soberheid, waarvan de waarde helemaal in de muzikale intensiteit gezocht moet worden. Liszt streefde zeer bewust naar eenvoud en devotie, maar ontdaan van de vaak suikerzoete sentimentaliteit van die tijd. Hij grijpt terug naar strenge Gregoriaanse wortels in combinatie met een verrassend moderne harmonie.
De tekst van de Via Crucis werd door prinses Carolyne samengesteld uit bijbelse citaten, middeleeuwse hymnen en Duitse koralen. Het werk werd in Boedapest gecreëerd, lang na Liszt’s dood.

6 april om 20.00
tickets:gratis
Locatie: O.L.Vrouw Geboorte PAMELE - kerk, Pamelekerkplein 4, 9700 Oudenaarde
info: www.gc-aquarius.be