BiografieAn Janssens, mezzo sopraan

studeerde dwarsfluit, piano en zang aan de Stedelijke Muziekacademie te Wilrijk. Aan het Lemmensinstituut behaalde ze haar Meesterdiploma voor zang en kamermuziek alsook haar aggregaatsdiploma o.l.v. Dina Grossberger en Werner Van Mechelen. Om zich te vervolmaken volgde ze verscheidene meestercursussen bij o.a. Mia Besselinck, Stephanie Friede en Jard Van Nes. In de Specialisatie-opleiding kamermuziek-zang aan het Koninklijk Conservatorium Brussel werd ze begeleid door Lena Lootens en Dirk Vermeulen. Momenteel laat ze zich coachen door Martine Reyners. 

Zij was mede-oprichtster van “ ’t Muziekburo vzw”. Dit ensemble werkte verscheidene projecten uit waaronder “Das Weib macht keine Kunst, aber den Künstler”, een totaal-voorstelling rond de figuur van Alma Mahler, in samenwerking met actrice Greet Samyn en regisseur Charlotte Vanhecke ( coproductie met het RITS). 

Als soliste trad ze op met verscheidene ensembles waaronder Juniorenorkest Antwerpen, Jugendspiel-ensemble, Europachorakademie, Singakademie zu Berlin, Arti Vocali, Aquarius en het Vlaams Muziektheater. Ze vertolkte o.a. de rol van Guillaume in Le secret de Fortunio van Offenbach, Rosina in La finta semplice van Mozart, Lia San in de operette Viktoria en haar Huzaar van Abraham. Ze werkte mee als soliste aan de uitvoering van de 8e symphnie van Henze met de Academia Santa Cecilia o.l.v. Vladimir Jurowski. In 2018 zal de voor het VMT de rol van Adelaide in de Vogelhandelaar voor haar rekening nemen.
Als liedzangeres werkt ze samen met pianisten Jan Lust en Joris Lejeune.

Ze is regelmatig te gast als extra koorzanger bij de Koninklijke Muntschouwburg, Brussel. Daarnaast is ze vast verbonden aan Aquarius, kamerkoor met een warm hart voor hedendaagse muziek o.l.v. Marc Michael De Smet. Sinds 2003 is ze verbonden aan de EuropaChorakademie. Daar krijgt ze de gelegenheid samen te werken met dirigenten als Sylvain Cambreling, Mark Minkowski, Michael Gielen, Paavo Järvi, Gustavo Dudamel en Kant Nagano. Met dit ensemble concerteert ze in de grote concertzalen als de Filharmonie Berlijn, Lincoln Center New York, Alte Oper Frankfurt, Radio Paris, Elbfilharmonie Hamburg, Alberthall London, Opera Real Madrid, Festspielhaus Baden Baden, Konzerthaus Luzern e.a.
Zij werkte mee aan de producties van o.a. La Traviata o.l.v. Daniel Harding en Die Entführung aus dem Serail o.l.v. Marc Minkowski tijdens het Festival d'Art Lyrique d'Aix-en-Provence. 
Ze zingt als freelance koriste in verscheidene ensembles zoals Capella Sanctie Michaelis, Il Fondamento, I fiamminghi, Konzertchor Darmstadt en de internationale Bachakademie Stuttgart o.l.v. Helmuth Rilling. Ze werkte mee aan de DVD-productie Lohengrin o.l.v. Kent Nagano en aan de DVD-productie van het requiem van Verdi o.l.v. Placido Domingo. Ze verleende haar medewerking aan verscheidene producties van zomeropera Alden Biesen waaromder Die Fledermaus, Die Lustige Witwe en Eugen Onegin. 

Als stemcoach is ze vast verbonden aan het gemengd koor Arti Vocali, o.l.v. Dirk De Nef. Ze werkt geregeld als stempedagoge samen met verscheidene amateurkoren in opdracht van Koor en Stem. In 2015-2016 was ze jurylid voor het Provinciaal Koortornooi West-Vlaanderen. 
Door de jaren heen bouwde ze haar eigen zangklas uit. Regelmatig geeft ze workshops zang in NOVONOV, Hoboken en Kaleidoscoop, Mortsel.

Ze is dirigente van het koor verbonden aan het Instituut voor Tropische Geneeskunde, Antwerpen en dirigente van Vokalia, het koor verbonden aan KUL departement Sint-Andries, Antwerpen. In het seizoen 2017-2018 zal ze eveneens het koor van het Vlaams Muziektheater voorbereiden voor de productie van De Vogelhandelaar.