MUSIC OF THE FORGOTTEN PEOPLES - Aquarius & Kuldatsäuk

















24/11 om 2100: AMUZ, Kammenstraat 81, 2000 Antwerpen  
25/11 om 14.00: MIM, Hofbergstraat 2, 1000 Brussel
Niet enkel de natuur, ook de cultuur is met uitroeiing bedreigd. De globalisering verdrukt minderheden die net verscheidenheid in het cultuurlandschap te bieden hebben.
De Estse componist VELJO TORMIS (1930-2017) trok naar de grensgebieden van zijn land (Estland-Finland-Rusland) om de muziek op te tekenen van de Livoniërs, de Vespen, de Kareliërs, de Votïers en de Ingriërs, volksgroepen die – samen met hun muziek en rituelen – aan het uitsterven zijn. Deze volksliederen heeft hij in zes bundels grandioos voor koor bewerkt onder de prachtige naam MUSIC OF THE FORGOTTEN PEOPLES. Veljo Tormis kan je de Zoltan Kodaly of Bela Bartok van Estland noemen. Kodaly en Bartok noemden zich eerder etnomusicoloog dan componist – onterecht natuurlijk! – en Tormis zag hen als zijn grote voorbeeld. Tormis schreef haast uitsluitend voor koor en zocht zijn inspiratie even uitsluitend in de volkscultuur. Zijn vijf jaar jongere collega Arvo Pärt wordt vooral in het buitenland gezongen. Tormis is dé populaire koorcomponist in eigen land.
AQUARIUS brengt uit deze volavond cyclus een ruime selectie en treedt in muzikaal dialoog met het vrouwenensemble KULDATSÄUK dat de liederen uit het zuidoosten van Estland in hun ‘natuurstaat’ brengt vermengd met rituele dansen. De confrontatie tussen de briljante koorarrangementen van Veljo Tormis en de ongeëvenaarde, ongetemperde keelzang van deze Estse volksvrouwen geeft vuurwerk.
Het concert wordt opgedragen aan het Estse presidentschap van de Europese Unie en de 100ste verjaardag van de republiek Estland.
TICKETS