Kanon Pokajanen - Arvo Pärt

Arvo Pärt's Kanon Pokajanen is al jaren een van de slotconcerten van het Musica Sacra festival.

Het Aquarius kamerkoor onder leiding van Marc Michael de Smet maakte van dit twee uur durende werk een sacrale ervaring voor zowel zangers als publiek. De uitvoering is zo bekend geworden dat Arvo Pärt er zelf bij was, in 2008 in de kerk van Lessines.

De jaren zijn voorbijgegaan. Aquarius heeft afscheid genomen van het publiek. Maar de herinnering aan "Kanon" leefde voort... Want de deelnemers bleven vertellen hoe dit absolute meesterwerk een onuitwisbare indruk had achtergelaten en soms zelfs hun leven had veranderd. Ook de zangers waren Kanon niet vergeten.

Het initiatief van enkelen was genoeg om in een mum van tijd een heel koor van voormalige zangers enthousiast te maken. Vakanties werden verzet, partituren en muziekstandaards verzameld. En op 13 augustus was het weer zover. Onder de naam l'Ere du Verseau hernamen ze het ritueel dat ze meer dan 10 jaar samen hadden beoefend. 

Arvo Pärt begon met teksten in het Oudslavisch uit de zevende eeuw en verbond de traditionele vorm van de liturgische canon met zijn eigen stijl. Als orthodox christen en diep religieus drukt de componist de universele en menselijke wisselwerking tussen lijden en troost uit.

Terwijl de nacht valt op Lessines, zullen 32 zangers onder leiding van Maarten van Ingelgem samen de duisternis van boetedoening, het brandende vuur van aanbidding en de louterende absolutie aan het einde van het gebed verkennen.

Info en tickets: www.musicasacra.be